Sağlıklı Beslenme
YAZ AYLARINDA SAĞLIKLI BESLENME
Son bir kaç yazımda sağlıklı beslenme ve sağlıklı yemeklerin tarifini
vermiştim sizlere. Bu geçirdiğimiz sıcak ve nemli günlerde yine üstüne basa
basa yaz aylarında doğru beslenmeyi ele alacağım.
Yaz aylarının gelmesi ile sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut
ısısı da artmakta ve metabolizma bu duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Bu
sebeple özellikle yüksek tansiyon, kalp yetmezliği ve koroner kalp
hastalıklarında artış gözlenmektedir. Sıcakların etkisi ile artan terleme ile
birlikte su ve mineral kaybı sonucu bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi
sağlık problemleri de görülür. Yaşamın her döneminde olduğu gibi yaz aylarında
da diyabetliler için yeterli ve dengeli beslenme sağlığın korunması için
esastır. Bu nedenle 4 besin grubunda bulunan nişastalı yiyecekler, tahıllar
gurubu; peynir, yumurta, et ve et ürünler; süt-yoğurt grubu ve sebze-meyve
grubu günde 3 temel ana öğün ile 2-3 ara öğüne dağıtılarak tüketilmelidir.
Kahvaltı günün en önemli öğünüdür ve mutlaka atlanmamalıdır. Kahvaltıda
az yağlı, az tuzlu peynir çeşitleri, az tuzlu zeytin, her renkten taze sebzeler
bulunmalı, içecek olarak şekersiz çay veya süt tercih edilmelidir.
Öğle ve akşam öğünlerinde ise kan şekerini dengelemeye yardımcı olan çok
önemli bir posa ve vitamin kaynağı olan az yağlı sebze yemekleri ve salata
mutlaka bulunmalıdır. Karbonhidrat kaynağı olarak kan şekerini yükseltme hızı
düşük olan lifli, tam tahıllı ekmek çeşitleri veya ekmek yerine küçük
porsiyonlarda bulgur, makarna da yer alabilir. Protein kaynağı olarak yağsız
et/tavuk/balık/hindi eti, kemik sağlığını korumak için de kalsiyum
kaynakları olan yoğurt veya ayran tercih edilmelidir. Yaz aylarında yağlı
besinler ve yağda kızartmalardan kaçınılmalı, yemeklerde sıvı yağlar tercih
edilmelidir.
Yaz aylarında vücut direncini arttırmak için yeterli vitamin ve mineral
alınması gerekir. Bunun için ana öğünlerde tüketilecek az yağlı sebze
yemekleri, salata tüketmek ve ara öğünlerde 1 avuç içi kadar meyve tüketmek her
birey için yeterli olacaktır. Sebze ve meyvelerinizi çeşitli renklerde
tüketirseniz farklı vitamin ve mineral kaynaklarını alabilirsiniz. İşte sizin
için seçtiğim harika yemekler ve salatalar..
Katkısız limonata
Akşam yemeğinde Somon
Izgara sebze
Tavuk şiş
Taze fasulye
Zeytinyağlı enginar
Doyurucu Şehriye salatası… Afiyet
olsun sağlıkla kalın.. J
Yazar: Nilay Noyan
08.08.2017
Yorumlar
Yorum Gönder