Sağlıklı Beslenme

YAZ AYLARINDA SAĞLIKLI BESLENME
Son bir kaç yazımda sağlıklı beslenme ve sağlıklı yemeklerin tarifini vermiştim sizlere. Bu geçirdiğimiz sıcak ve nemli günlerde yine üstüne basa basa yaz aylarında doğru beslenmeyi ele alacağım.
Yaz aylarının gelmesi ile sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı da artmakta ve metabolizma bu duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Bu sebeple özellikle yüksek tansiyon, kalp yetmezliği ve koroner kalp hastalıklarında artış gözlenmektedir. Sıcakların etkisi ile artan terleme ile birlikte su ve mineral kaybı sonucu bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri de görülür. Yaşamın her döneminde olduğu gibi yaz aylarında da diyabetliler için yeterli ve dengeli beslenme sağlığın korunması için esastır. Bu nedenle 4 besin grubunda bulunan nişastalı yiyecekler, tahıllar gurubu; peynir, yumurta, et ve et ürünler; süt-yoğurt grubu ve sebze-meyve grubu günde 3 temel ana öğün ile 2-3 ara öğüne dağıtılarak tüketilmelidir.
Kahvaltı günün en önemli öğünüdür ve mutlaka atlanmamalıdır. Kahvaltıda az yağlı, az tuzlu peynir çeşitleri, az tuzlu zeytin, her renkten taze sebzeler bulunmalı, içecek olarak şekersiz çay veya süt tercih edilmelidir.
Öğle ve akşam öğünlerinde ise kan şekerini dengelemeye yardımcı olan çok önemli bir posa ve vitamin kaynağı olan az yağlı sebze yemekleri ve salata mutlaka bulunmalıdır. Karbonhidrat kaynağı olarak kan şekerini yükseltme hızı düşük olan lifli, tam tahıllı ekmek çeşitleri veya ekmek yerine küçük porsiyonlarda bulgur, makarna da yer alabilir. Protein kaynağı olarak yağsız et/tavuk/balık/hindi eti,  kemik sağlığını korumak için de kalsiyum kaynakları olan yoğurt veya ayran tercih edilmelidir. Yaz aylarında yağlı besinler ve yağda kızartmalardan kaçınılmalı, yemeklerde sıvı yağlar tercih edilmelidir.
Yaz aylarında vücut direncini arttırmak için yeterli vitamin ve mineral alınması gerekir. Bunun için ana öğünlerde tüketilecek az yağlı sebze yemekleri, salata tüketmek ve ara öğünlerde 1 avuç içi kadar meyve tüketmek her birey için yeterli olacaktır. Sebze ve meyvelerinizi çeşitli renklerde tüketirseniz farklı vitamin ve mineral kaynaklarını alabilirsiniz. İşte sizin için seçtiğim harika yemekler ve salatalar..
Katkısız limonata
Akşam yemeğinde Somon
Izgara sebze
Tavuk şiş
Taze fasulye
Zeytinyağlı enginar
Doyurucu Şehriye salatası…   Afiyet olsun sağlıkla kalın.. J

Yazar: Nilay Noyan

08.08.2017








Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Cicim Naaptın Sen ( Hülya Avşar )

Nişanlık Modelleri

Bikini Modelleri