Sağlıklı Beslenme
YAZ AYLARINDA SAĞLIKLI BESLENME
Yaz aylarının iyice
bastırdığı şu günlerde beslenmemize daha dikkat etmemiz gerekiyor. Kış
günlerinden aldığınız kiloları vermek isteyenler, hızlı zayıflamak
için değişik diyetler uygulayabilir. Bu insan sağlığı için çok tehlikeli
olabilir. Eğer fazla kilolarınızdan kurtulmak istiyorsanız konusunda uzman bir doktordan yardım alabilirsiniz. Diyet
dışında da yemeğe dikkat edilmesi gerekiyor. Övünmek gibi olmasında bir Egeli
olarak ege mutfağını tavsiye edebilirim. Zeytinyağlı sebze yemekleri bol
yeşillikli salatalar. Ayrıca bu sıcak yaz günlerinde bol su içilmeli.
Asitli içeceklerden, çay, kahveden uzak durulmalı. Meyve suyunda ise taze
sıkılmış meyve sularını tercih etmeniz sizin açınızdan faydalı
olacaktır. Yaz
yemekleri arasında
zeytinyağlı fasulye, taze barbunya, yine aynı şekilde zeytinyağlı dolmalar
kolaylıkla tüketebileceğimiz yemeklerdir. Deniz kenarında yemek için genelde
sandviçler hazırlanır. Sandviçlerinizin içine diyet beyaz peynir veya kaşar
peyniri, domates, marul koyabilirsiniz. Mutlaka en az iki litre su içmeyi ihmal
etmeyiniz. Ayrıca yazın balık da tüketebilirsiniz. Haftada üç kere balık
yiyebilirsiniz. Balığın ve yemeklerinizin yanında salata tüketmeye özen
gösteriniz. Ve yemek aralarında mutlaka taze meyveler tüketin. Balığı
kesinlikle yağda kızartmıyoruz biliyorsunuz. Balığı eğer kömürde pişirmek
istiyorsanız, balığın kömürden en az on santim yukarda olmasına özen gösterin.
Veya ızgara yaparak tüketin. Balığa zeytinyağı sürebilirsiniz. Balık
yiyeceğiniz zaman yanında mutlaka salata yapın. Rendelenmiş havuç, marul,
maydanoz, limon, sızma zeytinyağı kullanabilirsiniz. Balık yedikten
sonra, çoğu insanda tatlı yeme isteği oluşur. Yemekten en erken bir saat en geç
2 buçuk saat sonra taze yaz meyvelerinden bir tabak hazırlayabilirsiniz. Yaz
aylarında çok yağlı yemekler önerilmez. Bana göre her mevsim çok yağlı
yemeklerden uzak durulmalı. Size çok hafif bir çorba tarifi vereceğim. Bu
tarifin dışında yukarıda da yazdığım gibi bol sıvı tüketip, hafif zeytinyağlı
yemekler, bol yeşillikli salatalar ve bol bol balık yemeniz sizin faydanıza
olacaktır.
Ayran Aşı Çorbası
Malzemeler:
·
3 çay
bardağı aşurelik buğday
·
1 su
bardağı nohut
·
3 su
bardağı yoğurt
·
2,5 su bardağı
soğuk su
·
Tuz
Yapılışı :
Nohut’u
1 gece önceden sıcak su ile ıslatın. Islattığınız nohutların orta ateşte
yumuşayıncaya kadar haşlayın.
Nohutların
haşlanmasına yakın buğdayları başka bir tencerede yumuşayıp hafifçe
patlayıncaya kadar haşlayın. Haşlanan nohut ve buğdayları süzüp aynı kabın
içine alın.
Yoğurt
ve soğuk suyu bir miktar tuz ekleyerek çırpın (damak tadınıza göre ayranın tuzu ve yoğurdun yoğunluğunu ayarlayın ).
Hazırladığınız
ayranı nohut ve buğdayın üzerine ilave edin. Buzdolabında soğuttuktan sonra
üzerine nane serperek servis yapın. Afiyet olsun..
Yazar : Nilay Noyan
15.06.2017
Yorumlar
Yorum Gönder