Sağlıklı Beslenme

YAZ AYLARINDA SAĞLIKLI BESLENME

    Yaz aylarının iyice bastırdığı şu günlerde beslenmemize daha dikkat etmemiz gerekiyor. Kış günlerinden aldığınız kiloları vermek isteyenler, hızlı zayıflamak için değişik diyetler uygulayabilir. Bu insan sağlığı için çok tehlikeli olabilir. Eğer fazla kilolarınızdan kurtulmak istiyorsanız konusunda uzman  bir doktordan yardım alabilirsiniz. Diyet dışında da yemeğe dikkat edilmesi gerekiyor. Övünmek gibi olmasında bir Egeli olarak ege mutfağını tavsiye edebilirim. Zeytinyağlı sebze yemekleri bol yeşillikli salatalar. Ayrıca bu sıcak yaz günlerinde bol su içilmeli. Asitli içeceklerden, çay, kahveden uzak durulmalı. Meyve suyunda ise taze sıkılmış meyve sularını tercih etmeniz sizin açınızdan faydalı olacaktır. Yaz yemekleri arasında zeytinyağlı fasulye, taze barbunya, yine aynı şekilde zeytinyağlı dolmalar kolaylıkla tüketebileceğimiz yemeklerdir. Deniz kenarında yemek için genelde sandviçler hazırlanır. Sandviçlerinizin içine diyet beyaz peynir veya kaşar peyniri, domates, marul koyabilirsiniz. Mutlaka en az iki litre su içmeyi ihmal etmeyiniz. Ayrıca yazın balık da tüketebilirsiniz. Haftada üç kere balık yiyebilirsiniz. Balığın ve yemeklerinizin yanında salata tüketmeye özen gösteriniz. Ve yemek aralarında mutlaka taze meyveler tüketin. Balığı kesinlikle yağda kızartmıyoruz biliyorsunuz. Balığı eğer kömürde pişirmek istiyorsanız, balığın kömürden en az on santim yukarda olmasına özen gösterin. Veya ızgara yaparak tüketin. Balığa zeytinyağı sürebilirsiniz. Balık yiyeceğiniz zaman yanında mutlaka salata yapın. Rendelenmiş havuç, marul, maydanoz, limon, sızma zeytinyağı kullanabilirsiniz. Balık yedikten sonra, çoğu insanda tatlı yeme isteği oluşur. Yemekten en erken bir saat en geç 2 buçuk saat sonra taze yaz meyvelerinden bir tabak hazırlayabilirsiniz. Yaz aylarında çok yağlı yemekler önerilmez. Bana göre her mevsim çok yağlı yemeklerden uzak durulmalı. Size çok hafif bir çorba tarifi vereceğim. Bu tarifin dışında yukarıda da yazdığım gibi bol sıvı tüketip, hafif zeytinyağlı yemekler, bol yeşillikli salatalar ve bol bol balık yemeniz sizin faydanıza olacaktır.
Ayran Aşı Çorbası
Malzemeler:
·        3 çay bardağı aşurelik buğday
·        1 su bardağı nohut
·        3 su bardağı yoğurt
·        2,5 su bardağı soğuk su
·        Tuz
Yapılışı :
Nohut’u 1 gece önceden sıcak su ile ıslatın. Islattığınız nohutların orta ateşte yumuşayıncaya kadar haşlayın.
Nohutların haşlanmasına yakın buğdayları başka bir tencerede yumuşayıp hafifçe patlayıncaya kadar haşlayın. Haşlanan nohut ve buğdayları süzüp aynı kabın içine alın.
Yoğurt ve soğuk suyu bir miktar tuz ekleyerek çırpın (damak tadınıza göre ayranın  tuzu ve yoğurdun yoğunluğunu ayarlayın ).

Hazırladığınız ayranı nohut ve buğdayın üzerine ilave edin. Buzdolabında soğuttuktan sonra üzerine nane serperek servis yapın. Afiyet olsun..

Yazar : Nilay Noyan
15.06.2017

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Cicim Naaptın Sen ( Hülya Avşar )

Nişanlık Modelleri

Bikini Modelleri